TESTEN

De testen die bij Protyp uitgevoerd worden:

Materiaal en product testen:

Sinds 2009 heeft Protyp een computergestuurde trek- en duwbank om zelf testen te kunnen uitvoeren en niet direct van leveranciers afhankelijk te zijn.

Op deze wijze kunnen stress-straincurves worden bepaald. De curves zijn de basis voor een nauwkeurige niet-lineaire berekening van een kunststof product. Ook kunnen de producten getest worden tot breuk na de proefspuiting. Het faalgedrag van een product is essentieel bij de voorspelling of een product geschikt is voor de toepassing waarvoor deze wordt ontwikkeld. In 2016 is ook een Charpy Notched impacttester aan de testapparatuur toegevoegd

Spuitgieten van de teststaven:

Op onze eigen spuitgietmachine (begin 2017 komt een nieuwe machine) kunnen teststaven gemaakt  worden met en zonder vloeinaad. Ook diverse processettings en de invloed van deze settings op de treksterkte kunnen in huis getest worden. Ook recycling materialen en het gebruik van bijzondere additieven kunnen op sterkte invloeden getest  worden. In huis kunnen ook verouderingsproeven uitgevoerd worden met behulp van voorgebogen trekstaafjes die in vloeistoffen ondergedompeld worden en vervolgens de verouderingseffecten van de vloeistof op sterkte getest  worden.

Prototype matrijzen in aluminium tbv testen van concepten:

Ook kunnen in huis kleine aluminium matrijzen gemaakt worden voor snelle haalbaarheidsstudies in het juiste materiaal. Op die manier kan door middel van kleine series het functioneren van het product geprobeerd worden voordat de definitieve stalen productiematrijzen gebouwd worden.

1-trekproef-0
2-trekproef
3-slagproef
4-spuitgietmachine
5-staafjes-matrijs
buigblok-tbv-testen
warmtebeeld-opname-na-spuitgieten