ONTWIKKELING

Ontwikkeling ondersteunen door:

Materiaalkeuze, sterkteberekeningen & vloeisimulatie

Voordat besloten wordt om dure matrijzen aan te maken , is het goed om te weten of de materiaalkeuze juist is. De eerste vraag die in dit verband gesteld wordt, is of het product dan sterk genoeg zal zijn? Die vraag kan door middel van simulatie van sterkte en stijfheid beantwoord worden. Zelfs de vraag of het product onder constante druk het een aantal jaar uithoudt (kruip) is door middel van berekeningen te voorspellen.

Zeer belangrijk is te weten hoe een matrijs gevuld moet gaan worden. Hoeveel aanspuitpunten heb ik nodig en op welke positie. Welke machinegrootte is noodzakelijk?  Wat is de verwachte cyclustijd. In Moldex3D kunnen product, aanspuitkanalen, matrijskoeling in detail gemodelleerd worden. De simulatie geeft een duidelijk inzicht in het proces en zijn parameters. Tot en met de vervorming van het product na het proces, zogenaamde warpage.

Protyp beschikt over zijn eigen testbank om de producten te testen als deze geproduceerd zijn

Ontwerp review

Bij het maken van een ontwerp in kunststof is de relatie tussen product, matrijs, proces, materiaal van essentieel belang. Bij een ontwerp review dient niet alleen naar het ontwerp  en kunststofkeuze gekeken, maar ook over de gevolgen voor de betreffende matrijs en het proces worden nagedacht.

Een succesvolle serieproductie van een kunststof product is alleen mogelijk met een goed functionerende matrijs en goed lopend proces. Kleine ontbrekende zaken als (onvoldoende)lossing voor het gekozen kunststof kunnen het proces tot in lengte van dagen ernstig verstoren.

1-sterkte
voorspelling
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
cad-file-3d-print
proto-mould
3d-printen-protyp
3-proto-geprint
resultaat-protyp

Ontwikkeling kaasverpakking 2016

Moldex 3D vloeianalyse

Vloeianalyse van het product zodat er een vulbalans ontstaat die inhet spuitgietproces reproduceerbaar is en zelfs in de proefmatrijs enlater in de productiematrijs een zeer stabiel proces oplevert voor het maken van de gewenste grote series.

CT food kaasverpakking

In opdracht van CT food te Neede is deze kaasverpakking ontwikkeld,waar direct een mes aan de kaastray gespuitgiet wordt. Alle stappen die nodig zijn om dit concept te testen of het zowel in de markt als in productie een succes is, zijn in huis bij Protyp uitgevoerd: 3D model opbouwen, 3D printen model en proefsample, vloeianalyse, matrijsaanmaak en een kleine serie voor de aanloopproductie.

3D Printen

In huis kan geprint worden met een FDM printer, maar sinds kort ook met een hoge resolutie fotopolymeer printer, producten zijn in uiterlijk niet te onderscheiden van een spuitgietproduct.

Testmatrijs

In aluminium is een proefmatrijs gemaakt om een kleine serie te maken. Deze kleine serie is goed om kinderziektes uit een een product te halen en het product ook daadwerkelijk te kunnen gebruiken

Proefsample

Het 3D geprinte sample is ook getest in het eindproduct  voordat de matrijs gemaakt is.

http://molenkaas.nl/nieuw-borrelschuit/